Nekaj čudnega se dogaja z vrabci in kosi

Nebo se prazni. Znanstveniki so zmedeni.

Število ptic na globalni ravni močno upada. Rezultati raziskave so šokirali znanstvenike in organizacije za ohranitev okolja. Nebo se prazni. Število ptic v ZDA in Kanadi je za 29 odstotkov manjše kot le 1970, so objavili znanstveniki, ki so izpostavili, da je v Severni Ameriki 2,9 milijarde ptic manj, kot pred 50 leti.

Analiza, objavljena v reviji Science, je najbolj obsežen in ambiciozen poskus, da znanstveniki spoznajo, kaj se dogaja s populacijo ptic. Rezultati so jih šokirali, piše The Times, pa čeprav strokovnjaki že dalj časa vedo, da so nekatere vrste na robu izumrtja. Nova študija, ki temelji na obsežnejši raziskavi več kot 500 vrst ptic je šele razkrila, kakšne so izgube med populacijo ptic. Tudi med tradicionalno številnimi vrstami, kot so vrabci. Kaj ubija ptice, ki so ključne za vzdržnost ekosistemov, so se vprašali?

Zato se selijo ptice

Zaskrbljeni so tudi zato, ker ljudi pogosto najbolj skrbi izumrtje orlov ali drugih vrst podobne velikosti, poudarjajo pa, da ima zmanjševanje števila vrabcev večji vpliv na okolje. Biologinja iz kalifornijske Univerze Hillary Young je sodelovala s skupino znanstvenikov in neprofitnimi organizacijami. S ciljem na 529 vrstah ptic oceniti, za koliko se je zmanjšalo njihovo število. Ugotovili so, da je število Rdečeglavih kraljičkov v primerjavi z letom 1970 manjše kar za 617 milijonov, kosov je manj za 440 milijonov. Podobno se dogaja tudi v Evropi, kjer se prav tako občutno zmanjšuje populacija običajnih vrst ptic.

Čez Slovenijo letijo te glasne ptice

Znanstveniki verjamejo, da so ptice “zdesetkane” zaradi izgube ptičjega habitata, kar vključuje izsuševanje mokrišč, krčenje gozdov in podobno. Poleg tega sodobno kmetijstvo in pesticidi otežujejo prehranjevanje ptic, ki težko pridobivajo težo. Ptice z nizko telesno težo ne morejo dolgo leteti, ne morejo se seliti in zato umrejo, so zaključili znanstveniki.

VIR: žurnal24.si/svet

AVTOR: G. P.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja